Ütős gumi

A Peu robogót közel 1 éve vásároltam, és a tavalyi nyarat végigpöfögtem vele. Ezalatt sok apró dolgot csináltam vele, szerencsére egy sem a "lerobbantam jajjajajajaj" kategória volt, inkább az ápolás és karbantartás jegyében végeztem a munkálatokat.
A legutóbbi, és sajnos utólag azt kell mondjam az eddigi legnagyobb volumenű esemény a gumicsere volt, aminek talán az utolsó felvonását nyomom.
A szomszédos utcánkban van egy kellemes S kanyar csúszós aszfalttal, ami néha poros. Ez polskival gyakran "véletlen" keresztbe csúszást jelentett régebben, de robogóval mindig óvatos voltam. Egyszer mégis sikerült kb. 2km/h-val elcsúsznom, és végignyalni pár métert a placcon, ami testtel érintkezve mégsem olyan csúszós. A mocin szerencsére semmi nem látszott, rajtam viszont annál inkább, úgyhogy letámasztottam a gépet, és mentem fel lemosni a vért. Na akkor megfogadtam, hogy idén tavasszal lecserélem a gyári 11 éves gumikat, amiben csak kb. 1000km lehetett akkor, de kőkemény volt.
Mivel valami jó gumit akartam, így megkérdeztem motorhoz durván értő Szudas barátomat, és lett 1-2 típus, amiből én végülis a Metzeler ME7 Teen típust választottam. Na itt kezdődött a szopóroller.
Az első dolog, ami meglepett, hogy robogóról nem is olyan könnyű leszedni a kereket, az első kör 2 órámba került, mire remek logikámmal rájöttem, hogy a Peuról le kell venni a kipufogót, máshogy nem megy.
Boldogan jöttem el a motorgumistól az új gumikákkal, amelyek vaj-puhasága össze sem hasonlítható az előzővel. A kerekek felszerelése után viszont erős rázást éreztem, és ez kezdett aggasztani, hiszen már 20km/h-nál is megjelent. Úgyhogy a gumis felé vettem az irányt, de szombat volt, és akkor a motorgumis srác nem volt bent. Semmi gond, időpont hétfőre, majd leszereltem újra a kerekeket (és a kipufogót) itt már 20 perc alatt.
A görgőket padra felrakva és megpörgetve lüktetett mint az állat, viszont a felniken nem láttuk ugyanezt. Ok. Szar a gumi. Garanciába megreklamáltuk, és vártam az újakat. A gond kb. akkor tetőzött, amikor már a műhely vezetője hívott, hogy "Gábor, az új gumik is ráznak, viszont a felnidben semmi hiba nincs. Próbából felraktunk egy Contit, az is lüktet, meg még valami más típust, de az is. Nem tudjuk, mi van ilyenkor. Megálltunk." Ezután néhány kör következett a gumisnál, hosszas tanakodás, ötletelések, stb., már ott tartottunk, hogy a műhelyvezető már az otthonról hozott sütiből kínált. :) A rázás valódi okát azóta sem tudjuk. Állítólag van olyan, hogy bizonyos gumi bizonyos motorokon egyszerűen szar. Az egész történet vége az lett, hogy felkerült egy Dunlop Scootsmart szett (ez volt a másik minta, ami tetszett), mivel padon az rázott a legkevésbé, de egy nagyon minimális azért van az elsőben. Ez sem volt egyszerű, mert itt is rendelgetni kellett, mert nem volt pont méret. Úgy tűnik, hogy kihoztuk a legjobbat a helyzetből, remélhetőleg robogón ez már nem fog érződni, meg talán bekopik. Meglátjuk. A kerekek egyelőre felszerelésre várnak, de most az időjárás sem alkalmas egy próbakörre...
A slusszpoén az egészben az, hogy a gumi mérete vetekszik a polskiéval: előre 120/90 R10, hátra 130/90 R10.
Mindenesetre a legnagyobb tiszteletem a Méta utcai Taylorgumi műhelynek, akik ritka türelemmel és korrektséggel kezelték a helyzetet (meg engem).

Update: Közben már jópár km belekerült a gumikba. Minimális ütés érződik néha, de ez mostmár az élményt és a stabilitást nem rontja. Tapadása pedig ég és föld az előzőhöz képest. :)

11 kőkemény év A Hutchinson gumimárka eddig ismeretlen volt számomra A Metzelerek betöltötték a Polski hátsó ülését Nem lett volna rossz a minta... Dunlop lett a vége (remélem... :) )

Kommentek

baz

Hu.. a szopos részét nem mesélted legutóbb! Ne is gondolj ra! Tudom, nem kérdeztem! :) :)
Nekem is gond lesz valószínu majd, a gumivásárlással! Az öreg honda futóműve.. hogy is fogalmazzak
finoman - biztosan erzékeny lesz a rázásra.
Azért sajnálom a tortúrát!

KG

Sajna azota sem kerult fel meg a felni, igy nem tudom, hogy jo lesz-e?
A multkor nem mondtam, mert tul sok megbeszelnivalonk volt, es keves idonk. :)
Amugy remeljuk nem lesz hasonlo gondod. Erdekes, hogy a Vespan sem szivtam ilyennel, pedig anno arra is kerult uj gumi, raadasul az belsos, es a felnit is ugy kell ket darabbol osszecsavarozgatni.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!