Archívum: 2005 (9)

Tevékenységtérkép

2005.12.22. Csütörtök

A hétvégén a változatosság kedvéért most is autót szereltem. <img src="http://www.fiat126.hu/images/smiley/smile.gif"> Szombaton engedtem a csábításnak, és megvettem az 1.0-ás UNO-nak a hűtőjét ventistül. 95%-ig be van rakva, és pont olyan, mintha a Polskiba tervezték volna.
Megnagyobbítjuk egy kicsit a beömlőket, aztán meglátjuk hogy szuperál, de a venti már így is húzza át a levegőt a hűtőn. Amúgy lefestettem a hátfalat, egész jól sikerült, vettem Bis lököst hátra
, meg tartalék hardit, menesztőt.
Ja, meg bekötöttem végre a csomagtértető bovdenjét is. <img src="http://www.fiat126.hu/images/smiley/smile.gif">
Illetve egy hirtelen jött ötlettől vezérelve felpolíroztam az újdonsült kézifékkaromat (köszi Gyula), és lelakkoztam. Tökéletes nem lett, de legalább a saját kezem munkája van benne. Azt is majd be kéne rakni.

A tegnap este is az autóm mellett telt el. Megnéztem hétfőn-kedden mit csinált Faterom, és büszke voltam, hogy ilyen Apám van.
A hűtő mostmár be is volt kötve, a be és kiömlő lyukak megnagyobbítva, és hátul is félig kész volt a motorstabilizátor, amibe genyó módon bele is kötöttem, úgyhogy csinálhatja újra. :(
A hűtőt még utoljára kikaptam, mindent lefestettem, mert képes nekem szétrohadni az egész autó. Tehát az eleje kész, kábeleket bekötöttem, lökhárítót (még sajnos csak a régit) felraktam.

Nemsokára próbáljuk a hűtőt, remélem ez 100x jobb lesz.

KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2005.12.15. Csütörtök

Hali!

De rég írtam már ide.
Mióta először beindult, azóta elég sokat fejlődött a rendszer.
Megvolt az első próbaút, az első vízforralások, az első csőrepedés, nemindulás, meg miegymás.

A hibák elhárítása és az üzembiztosság érdekében:
az egész gyújtásrendszert a trafót kivéve kicseréltem, Baztól kölcsönkaptam a régi karbiját (köszi :) ), azt összepasszentottam az enyémmel, mindenfelé állítgattam, termosztátot cseréltem, visszaraktam a sima ac-t, majd az elektromosat, kapott Proex dobot, Faterom hajlított lemezt a hűtő köré, kapott új Banner aksit, stb-stb. Sok "apró" meló volt rajta, de jelenleg (még) használható az autó.
A vize könnyedén felforrna, ha tolnám neki, a hűtést nem jól raktuk be, meg nem is a legjobb választás a 127-es gyári hűtője, ezért már kinéztem a leendő vadi új hűtőt: Seat Terra 0.9-es hűtője elég jól néz ki, pont bepasszol, nagyobb a hűtőfelülete, és alul kezdődnek a lamellák, így a beáramló levegő egyenesen keresztül tud rajta menni.
Illetve bontóban láttam szép kis hűtőventiket is (pl. Daewoo), azt is kap majd. A csöveket már megvettem az új hűtőhöz, remélem hétvégén el tudjuk kezdeni. Engedélyről úgysincs semmi hír. :( Tehát Karácsonyra valszeg még nem lesz autóm.

A tegnapi melóm az volt, hogy az ac helyére felraktam a takaró lemezt, illetve lefújtam az új lökhárítót, amiben már benne van a hűtőrács.

Közben meg volt még egy Polskitalálkozó is, ahol olyan kitörő örömmel fogadtak az autómat és engem, amire nem is számítottam. Nagyon meghatott, köszönöm!

KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2005.12.01. Csütörtök

Hali!

A tegnapi nap szintén az autóm simogatásával telt, de végre nagynehezen BEINDULT! :D :D
Baz és Gyula is segített tologatni, meg huzogatni. :) Köszi Nekik!

Tegnap behúztam az új + kábelt, amit hifiboltban méregdrágán vettem, bevezetékeztem a bent lévő motort, Faterom felvitte a vízcsöveket a motorhoz, olajtöltés, gyertyák, gyújtásállítás, stb.
Bekerült még a vadi új Bakony művek gyújtáskapcsoló is, illetve behúztam zsinórokat a bendixnek, vízhőfoknak, hűtőgombának, tehát most az elektromos rendszer teljesen kész, bár vízóra még kéne bele.
A kereszttartót is lefújtam fehérre, lámpákat visszapakoltam, a kocsiból kiszórtam az összes szerszámot meg alkatrészt, stb.stb. Kb. este 11-ig alakítottam, utána hazamentem, és bedőltem az ágyba. :)

De legalább ment! :D

KG @ . Fiat 126p . 3 fotó . Szólj hozzá!

2005.11.29. Kedd

Tegnap este volt nálunk a szekszárdi srác, akinek 850-es motor,váltó van az autójában, ő is megvizslatta a melót, meg hozott műszakis kiput nekem, tök rendes volt.
Vasárnap kb. 3 órán keresztül a motort állítgattuk, hogy hogy álljon. Tegnap megcsinálta Faterom a kereszttartót, és 1000x jobb lett, mint amire számítottam. Gyönyörűen beveszi a sebességeket, nagyon szépen megy a váltó, a vasárnapi szívás után nem is gondoltam, hogy ilyen jó lesz. :) :)
Úgy néz ki, még a motortértető is egy kis alakítás után be fog csukódni.
Ja, és fel lehet a tartónál fogva emelni az autót, olyan kemény lett. :)
Tehát holnap indítás, ez már tuti.
A vízcsövek is összejönnek, már csak a termosztáthoz kell kitalálni az ívet.
Asszem este megyek, és folytatom, most nagyon belelkesültem. :)
Behúzom a + kábelt végre, meg lefestem a kereszttartót.
KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2005.11.28. Hétfő

Tegnap se kellett este a bárányokat számolnom. :) Péntek estétől amíg tegnap este Baz fel nem hívott, az autómat csináltuk.
A homlokfal lefújva, motortér kész, kábelek befűzve, kialakítva, sallangok felszerelve (ac, trafó). A csomagtér is nagyjából kész, elektromosság békötve, a hűtőventi csapágyával volt egy kis móka-kacagás, de az is kész.
Csövezés megvan, már csak a motorhoz kell felvezetni a lengőkartól.
Motort-váltót összejátszottuk központosra (kb. 3 óra), de most legalább a nyelestengely két ujjal elfordul a főtengelyben úgy, hogy meg sincs kenve.  :) Új brezonokat kapott. Az önindítóval is volt egy kis szívás, de az is jól üzemel mostmár.
Viszont a + kábel rövidnek bizonyul, így újat kell behúzni.
A váltó-motor már bent van, a hátsó kereszttartót hegeszti valszeg most is Faterom.
Aztán már tényleg nem sok kell az indításhoz.
Valszeg egy nap szabit kiveszek még, hogy szombatra üzemképes legyen.
De rohadt jó, hogy itt tartunk vele, elég emberpróbáló meló.
Viszont tegnap 1-2 gázfröccs Baz autójának újra meghozta a kedvem. :c)
KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2005.11.24. Csütörtök

Tegnap este kifújtam még a motorteremet, és megcsináltam a leggusztustalanabb munkát, amit eddig mindig tologattam: a váltótartót, meg az A lemezt lepucoltam. A motorterem kinézete után sejteni lehet, hogy hogy néztek ki. Azokat soha nem pucoltam még. <img src="http://www.fiat126.hu/images/smiley/smile.gif"> De most gyönyörű piros az is.
Ja, meg lemostam a csavarokat is a könnyebb összerakás érdekében. <img src="http://www.fiat126.hu/images/smiley/smile.gif">
Illetve megnéztem, hogy Fater hogy rögzítette a csöveket elől. Háát, elég durva, rángatni lehet, és meg se mozdul, persze gumialátétek vannak. <img src="http://www.fiat126.hu/images/smiley/smile.gif">

KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2005.11.23. Szerda

Tegnap nem tudtam az autómmal foglalkozni, de Faterom rendíthetetlenül állta a hideget, és véglegesítette a vízcsöveket a küszöb hátsó részéig. Átvariálta, hogy kényelmesen beférjen az akksi, illetve összebilincselgette, meg lerögzítette az egészet.

Meló után megyek, és pingálom tovább a kocsit.

KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2005.11.22. Kedd

A hétvégét egy nap szabival meghosszabbítottam, de mindhárom nap autószerelés volt a fő program.

Kezdtük szombaton Baz Polskijával, végre összeraktuk, mert ki volt szedve a közdarabja fénymásolás céljából. Köszi Baz! :)
A hideg, meg a sok szívás kicsit elvette a kedvemet a szereléstől, de vasárnap újjult erővel álltunk neki Faterral az én autómnak.
Hétfő délután már az eredeti motrom (de jó is volt az! :) :) ) kikerült, és elkezdődött a motortér pucolás-festés.

Autóm jelenlegi állapota:
Lökhárítók, lámpák sehol sincsenek
Az eleje fémtisztára lecsiszolás után alapozó színű, a lég be és kiömlők ki vannak vágva.
A pótkerék helye szintén lecsiszolva, gittelve, alapozva és festve. A lepucolt hűtő már bent van a helyén, a csövezés a küszöb hátsó részéig szinte kész.
A motortér flexelve és kipucolva, ne tudjátok meg, mi minden jött ki onnan. <img src="http://www.fiat126.hu/images/smiley/smile.gif"> És kifestve, bár még 1 réteg kelleni fog neki.
A motorba a perselyt leesztergáltattam, ez most jó is, mert az előzőt egy kicsit elmértem, és rendes anyagból van. A közdarabon kell még elég sokat igazítani, össze kell hozni a váltóval központosra, illetve a váltón is van némi játék: gumiharangok, második pucolás, olaj, stb.
És elvileg lehet is utána alátolni. A kereszttartó félig kész, az autó majdan esetlegesen visszaalakítható lesz 650-esre.
A vezetékelés lesz még érdekes, meg a fűtésről nem is beszéltem.
Elég erősen meg van célozva a dec. 3-as időpont, remélem addigra sikerül röfögő állapotba hozni.
Most viszont nincs autóm. <img src="http://www.fiat126.hu/images/smiley/sad.gif"> <img src="http://www.fiat126.hu/images/smiley/sad.gif">

KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2005.11.15.

Jelenleg átépítés alatt van az autóm, megy bele egy 900-as vízhűtéses motor, ami ugye 47 pacis. :)

A hétvégén sikerült a pótkerék helyére bepaszírozni a vízhűtőt.
Nincs még benne víz, de keményen áll a helyén, mint Katiban a gyerek.

A motor is lassan elkészül, már csak a légszűrőház hiányzik róla, meg a könnyített lendkereket kéne meghúzni rajta.

Közdarabra még várni kell egy keveset, remélem hamarosan elkészül.

A képekért köszi Baznak! :)

KG @ . Fiat 126p . 5 fotó . 1 komment