Archívum: 2006 (36)

Tevékenységtérkép

2006.12.22. Péntek

A hétvégén Zsolti segítségével kicseréltük a laprugót a Polszkin.
Tanulságos dolog, hogy egy kovácsolt laprugó milyen könnyedén el tud törni. :(
A rugó végén lévő felfogató szem lapja volt a szemnél eltörve, így már csak a ráhajtott lap tartotta. Mikor megemeltük, szépen alábicsaklott a kerék. :) :) :)
Úgyhogy mostan jó magasan van a kiskocsi eleje, de januárig már kibírja.
30-án lesz még egy szlalom, és utána állok neki szétszedni, és január első hétvégéjén megy is a kasztnishoz végre. :) :) :) :) :) :) :)

2006.12.01. Péntek

Tegnap este a Trófeás nagy zabálás után a kezembe került a fényképezőm, így rögtön 50 képkockát el is kattintottam.
KG @ . Fiat 126p . 8 fotó . 7 komment

2006.11.30. Csütörtök

A héten gyűjtögető életmódot folytattam: vásároltam 2db 175/50-et az autómra, úgyhogy szombaton végre alukkal mehetek ismét a talira. Illetve tegnap némi pénzösszeg fejében átvettem a 11500km-t futott bordó polski ajtajait, aminek már az első futóműve is az enyém. Sehol egy rozsdafolt, de még egy koszfolt sincs rajta se kívül se belül, nagyon csini. Ezzel régi vágyam teljesült, mert már nagyon régóta keresek ép ajtókat a lakatoláshoz. Képek holnap, de azért egyet Szőr kedvéért felrakok. ;) ;) Jah, meg még kettőt: Nem bírtam ki, hogy ne pörgessem meg egy kicsit Réka keresztfiának ajándékba várásolt TG driftautót. A sérülések elkerülése végett biztonsági gyűrődőzónákkal szereltem fel miután kétszer nekicsaptam az asztalnak. (Remélem ők nem olvassák... :) )
KG @ . Fiat 126p . 3 fotó . 10 komment

2006.11.06. Hétfő

Elsején gondoltam úgyis hideg van, meg iszonyat sötét, úgyhogy akkor nekiállok Polskit szerelni. :) Beleraktam az újonnan vásárolt termosztátot meg légszűrőházat, illetve feltöltöttem fagyállóval. Valszeg rosszul légteleníthettem le a rendszert, mert csütörtökön 3x forrtfel, és folyt el a vizem. :) De azóta jó, viszont most megint csapvíz van benne, mert nem győztem a fagyállót pótolni. ;) A hétvégén viszont be lett ponyvázva, és le lett állítva a nedves idő miatt. Szeretne már lakatos bácsihoz menni... :)
KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2006.11.06. Hétfő

Szombaton kb. 6 órán keresztül pucoltam, és políroztam a Ladát, viszont meg voltam elégedve az eredménnyel. :) Eltüntek a díszlécek, a foltok nagyrésze, szép kasztniszínű lett az alvázvédővel beködölt küszöb, stb. Ennek örömére gondoltam, hogy a Polski "szerencsés" szerelése után ezt is feltöltöm fagyállóval, hát nem így lett, mert rutintalanságommal kiszakítottam a leeresztőcsavart a hűtőből. :) :) Így hűtő ki, hőlégfúvóval megforraszt, majd vissza, akkor már rutinból. Megállapítottam, egész kellemesen lehet Ladát szerelni. Bár a fűtés nem olyan, mint mikor megvettem, de valszeg a fűtéscsappal lesz valami, de ez majd egy következő epizód, folyt köv. :) :) :)
KG @ . Lada 2101 . 3 fotó . 5 komment

2006.10.26. Csütörtök

Nyah. Hétvégén elkészítettük, és bekerült a hegesztett difis váltó az autómba (köszönet Édesapámnak és Zsoltinak). Kemény kör volt, harmadikra sikerült összehozni, és akkor is előjöttek a gondok, hogy pl. hogyan kössem be a második hardit. :) De hozta a hozzá fűzött reményeket, mert jócskán lehet vele keresztbe autózni, viszont utcai járkálásra, parkolásra életveszély. Egy nagy előnye volt még: hiába szakadtak el a hardit-váltót összekötő csavarok, és lógott az egyik féltengely a föld felé, akkor is ment az autó. :) A képen látható állapotban még beleraktam 50 km-t. :) :) Úgyhogy holnap a győri tali előtt váltócsere, kerékcsere, stb. Tegnap este még a leállás előtt azért megnéztük, hogy sima aszfalton mennyit pörög el 1 db kerék. 3-4 mp folyamatos gumivisítás. :) :) :) :) :) :)
KG @ . Fiat 126p . 12 fotó . Szólj hozzá!

2006.10.17. Kedd

Mozgalmas egy hétvége volt még a Kisautónak is. Pénteken egy kicsit rendbe lett rakva a benzin ellátó rendszer, az elektromos ac-ben tömítést cseréltem, illetve benzincsövet, és a karbiban is kicseréltem a lötyögő keverőtorkot. Ennek köszönhetően végre nem rángatott be kanyarban, ami a szlalomozásnak egy alapfeltétele. :) Illetve bekerült az anyósülésre is a biztiöv. Hambizás után kb. 2 óra felé értem haza, és az a látvány fogadott, hogy a parkoló kapujának félig nekiment egy Merci busz, és egy legénynek bent van a keze a busz és a kapu között. Az ember üvölt, hogy a keze, a sofőr (az is helyi legénynek tűnt) üvölt, hogy nem tudja hogy kell rükibe rakni, a parkolóőr üvölt, hogy szétcsapják a kaput. Kis idő múlva kijött a keze a fiúkának, megjött a police, és nagyjából tisztázódott a dolog, hogy a buszt éppen lopták, végigszántották vele a környező utcában az autókat, mert vezetni nem tudták, és be akartak állni a parkolóba, hogy majd jól kipakolják. :) Legalábbis a rendőrök ezt mondták. Az egészet végig lehetett kacagni. :) Úgyhogy cirka 3 órám maradt aludni, és utána szlalom volt. Én úgy érzem annyira nem teljesítettem rosszul, bőven lenne mit tanulni, de gyakorolni kell. Szombat éjszaka még csapattunk egyet Sanyival, Bazzal és a cimboráival a Cora parkolóban, ahol sikerült úgy elkapnom egy padkát, hogy a hátsó felnimbem elég erős 8-as lett, a gumim meg kirepedt. Miután Sanyi pótkereke nem vált be :) (Sanyi: megcsináltattam, drágább volt, mint az enyém :) ), és a BMW 155/80-as gumija is nagynak bizonyult, szerencsénkre jött egy kispolskis úr a szomszédos Gól büféből :) :) :) :) , és megszánt minket a pótkerekével. Ezúton is köszi neki, bár valszeg nem olvassa... :) :) Vasárnap meg Balázsék segítkeztek a gumicsinálásban (köszi!), amíg szét lesz szedve az autóm, kénytelen leszek elvinni az összes kerekemet görgőztetni. :)
KG @ . Fiat 126p . 9 fotó . Szólj hozzá!

2006.10.13. Péntek

Megérkeztek tegnap Nyíregyről a Sparco öveim (Tamásnak köszönet érte). A postáról hazafelé jövet gondoltam kihagyom az angoltanfolyamot, és inkább egy benzinkútnál gyorsan be is dobtam a vezetőoldalit. :) Nagyon megtetszett ez a fekete, meg elvileg ritka is, úgyhogy egyelőre nem is kell piros. ;) Ja, mostmár csak ülés kell hozzá. :)
KG @ . Fiat 126p . 8 fotó . Szólj hozzá!

2006.10.12. Csütörtök

Hétvégén sikerült még a rozsdásabb kasztnielemeket lekezelni rozsdamaróval. Nem is gondoltam, hogy ilyen kemény anyag lesz. Köszi Gyula! :)
KG @ . Fiat 126p . 6 fotó . Szólj hozzá!

2006.10.09. Hétfő

Tegnap vettem meg életem második autóját a Polcki mellé. Rékával dolgoztunk rajta egy napot, hogy sikerüljön minél gyáribbra visszalakítani, de odáig még nem jutottunk, hogy lemossuk, polírozzuk...mert közben előkerültek a tartalék alkatrészek...De beszéljenek a képek, érdemes elolvasni a cetliket. :) (Az autóról bővebben a leírásában: http://autoblog.hu/car.php?car=94 )
KG @ . Lada 2101 . 28 fotó . Szólj hozzá!

2006.09.25. Hétfő

Na, akkor 2 hét történését kéne idezsúfoljam úgy, hogy ne legyen unalmas. :) Időrendben: -Megbolondultam, és vettem még egy garnitúra alufelnit a zautóra, ami első körben gumival már nem is tetszett, de az autón kifejezetten csinin mutatott. Görgőzés, polírozás vár reá. -Ha már van kis felnim, kis gumival (KÖSZI GERGŐ), akkor irány a Ring, gyorsulni, persze csak hardicsere után. Sajna 12,7-nél jobbat nem sikerült futni. Mégse biztos, hogy a kis kerék a jó??? Döntőbe nem volt nehéz bejutni, viszont a tuningolt warnyú egy kemény csatával kiejtett. Lesz ez még máshogy. ;) -Volt egy bizonyos hangnyomás verseny is, ahova a kazettás rádiómmal nem tudtam volna megjelenni (köszi RICSI a cd-sért). Onnan sikerült egy kupát is elhozni a dB Cup versenyből. :) A legviccesebb az volt, mikor a kipu hangnyomás mérésnél visított a bácsi, hogy leégeti a láng a kezét. ;) -Miután elég lett a mélyhangokból, rádiót amúgy sem tudtam már hallgatni, mert végleg meghalt a generátorom (fesszab, szénkefe, csapágy), úgyhogy egyszerűbb volt venni egy bontottat (köszi SANYI, ISTVÁN). -Most szombaton ahogy Baz is írta, AKH kupa volt, autóztunk egy jót az Alfa parkolójában. Baz nagyon szépeket ment, gázra simán keresztbe tette, meg füstölt is a kerék, érdemes volt felrakni a virsliket. Nem voltak sokan, a kategóriánkban, mert Tökölön is verseny volt, úgyhogy az 5 résztvevőből az utolsó 2 helyen végeztünk. :) Oklevelet mégis kaptam egy ajándékcsomag kíséretében, mivel most volt az éves bajnokság értékelője is, és ott a 3. helyet osztották nekem. :) :) :) :) :) :) -A tegnapi nap is a kisautóval ment el, rendbe raktam a mosókonyhát (szomszéd helyiség), elég jól sikerült, lett asztalom, meg egy sarkom, ahol rögtön neki is álltam a leendő kacnielemeket csiholni.
KG @ . Fiat 126p . 13 fotó . Szólj hozzá!

2006.09.04. Hétfő

Szombaton sikerült 1 pár 175/50 R14-et szerezni egész baráti áron. Úgyhogy a délutáni Netclubbos talin már újra 4 kerékkel jelentünk meg.
KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2006.08.28. Hétfő

A hétvégén kegyetlen jó, 3 napos Keleti Polskitali volt, Miskolc-Tokaj-Nyíregyháza érintésével. A kisautóba belement több, mint 800 km több kevesebb hibával. Éxíjat kétszer kellett cserélni, mire rájöttünk, hogy a generátor ékszíjtárcsája nincsen síkban a többivel, váltóösszekötő csere, illetve vízcső durranás volt a műsorban. Jah, meg egy gumim kopott kissé el, valószínűleg gyári hibás lehetett, mert ilyen hamar nem kopnak ezek. ;)
KG @ . Fiat 126p . 10 fotó . Szólj hozzá!

2006.08.22. Kedd

Tegnap elmentem az okmányirodába, és gyűjtöttem 2 szép dolgot. Már csak lökhárító kell, aztán meg lehet nézni, hogy mi lett az elképzelésemből. +csináltam egy képet a múltkor említett futóműről, csak még retkes szegény
KG @ . Fiat 126p . 4 fotó . Szólj hozzá!

2006.08.18. Péntek

Elég rég írtam idefelé. Azóta túl vagyok egy hangnyomás versenyen, önindító cserén, meg egy gyorsulási versenyen. A gyorsulás múlt hét pénteken volt, előtte való nap Csótival kicsit rendberaktuk a motort, rá is fért, mert be volt égve az egyik gyertyakábel, meg a gyújtáselosztó is elkopott teljesen (fél évet bírt). Az autó jobban harapott utána, de a magas fordulaton néha előforduló rángatás okára nem jöttem még rá. A gyorson kicsit lelkesebben indultam mint a múltkor, kipakoltuk az összes fölösleges súlyt. (Itt köszönném meg a segítőknek: Réka, Bazék, Csóti, Rongyláb) A súlycsökkenés az időmön meg is látszott, 12,8 mp helyett 12,26-ot sikerült futni a pályán, ami számomra lényeges javulás. Viszont helyezés szempontjából nagyon lecsúsztam még ezzel az idővel is, mert a mezőny többi tagja is rágyúrt egy kicsit az időre. :) Mindegy, lesz még ebből dobogó egyszer, ha addig élek is. Kell kiskerék, síkolás, üvegszál, stb-stb... :D A másik jó dolog, ami mostanság történt, hogy sikerült 12000 km-es első futóművet szerezzek. Gyönyörű, és már alig várom, hogy végre teljesen rendbe legyen rakva, és lefóliázva várhassa a kasztnizás végét, hogy bekerülhessen végre. Ja! Illetve Trabitalin voltunk Alsóörsön. ;) ;)
KG @ . Fiat 126p . 4 fotó . Szólj hozzá!

2006.07.05. Szerda

A hétvégén Nosztalgia- és hobbyautós találkozó volt Balatonakaliban. Ez már asszem a 4. alkalom, amin ott vagyok. A hangulat a szokásoshoz képest is jó volt, mindenkinek köszönöm ezt a felejthetetlen hétvégét. :) Képeket lehet még találni a www.kep.tar.hu/dj1 helyen, illetve a www.skodaklub.hu oldalon a főmenü/galériák címszónál.
Illetve teljesült egy régi vágyam. Mikor Somával, meg Gyuláékkal mentünk Rönófelnit venni, valahol Zirc környékén megálltunk egy szélerőmű parkolójában. Az autómat éppen akkor építettem át, és megfogadtam, hogy a hegytetőn lévő murvás parkolót egyszer még ki fogom használni. :)

Tök jó, ma beértem a melóhelyemre, eldurrant az egyik vízcső. Sztem 3000 Ft/méter áron kicsit drága ahhoz, hogy ne bírja a strapát. Mindegy, ezt élveztem. Tegnap meg megállapítottam, hogy ismét meghalt az egyik hátsó kerékcsapágyam, most éppen olyan hangja van, mintha a villamos csúszna a sínen. :D Igazából nem értem, miért, mert én kímélni szoktam az autót, és télen a hóban is csak egyetlenegyszer csúszott meg. Legutóbb a csapágyat 8 hónapja cseréltem, de büszke vagyok rá, mint az állat, hogy megint szétbasztam. :D :D :D :D :D :D

KG @ . Fiat 126p . 9 fotó . Szólj hozzá!

2006.06.28. Szerda

Tegnap szabin voltam, mert céltudatosan bontóba mentem.
Volt bent egy ugyanolyan színű és évjáratú Polski, mint az enyém, és a szombati csemegézés során megállapítottuk róla, hogy az órájában lévő 38000 km teljesen hihető.

Ezért tegnap nekiálltunk Csóti segítségével darabokra szedni, és vinni ami menthető.
A váltója gyönyörű, bár olaj nem sok volt benne, remélem nem sínylette meg. A lengőkarok használhatatlanok, viszont még a gyári hardyk vannak benne gyári csavarelütéssel és festékjelöléssel. Erre már vágyik a Kisautóm, mert csak úgy habzsolja az utángyártott hárdykat.
Úgyhogy veszek új lengőkart, és az egészet megcsinálgatom, hogy a kasztnizás után már csak föl kelljen rakni.
Ezenkívül még első kerékagyat, meg apróságokat hoztunk el, amiknek a fényezés után fogom hasznát venni.
Köszi Zsolti a segítséget!

KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2006.06.26. Hétfő

Tegnap este szülinapom alkalmából megleptek az én kedves barátaim (Csajos, Emese, Timi, Baz, Gyula, Laci, Soma, Csóti). Rég volt ilyen bolgod szülinapom, köszönöm Nektek!

Szombaton még a strandolás előtt elmentünk bontózni, tegnap pedig Csajossal készítettünk ablaktörlő motort, csak sajnos nem volt pénzünk nonfiguratív szárnyasfasz matricára, így maradt a polírozás, csiszolás. :)

A Kisautó tegnap mókázott, 1 hardy, utána 1 vízcső volt az eredmény, de nem is vártam mást 120-as utazó mellett a Hungárián, kegyetlenül imádom. :) :)

KG @ . Fiat 126p . 10 fotó . Szólj hozzá!

2006.06.15. Csütörtök

Pénteken Karcsibácsitól Laci és Gyuszika segítségével hoztunk pár újabb mókás kacnielemet, illetve végre elszállítottam Gyulától a padlólemezemet (jajj, tényleg, még ki kell fizessem).

Illetve valamelyik este rendezgettem egy kicsit a fényezéshez az apróságokat. :) :)

KG @ . Fiat 126p . 11 fotó . Szólj hozzá!

2006.06.06. Kedd

Hétégén, mint ahogy már többen említették, farmotoros találkozó volt Tatán.
A Kisautó a hardicserét leszámítva örömmel robogott lefelé, meg vissza.
Hazafelé az érdi lejtőn (nem a legmeredekebb szakasz) gondoltam megnézem, mennyit megy, de még engem is meglepett az eredmény:
a kmóra mutatója szokás szerint kijött a skáláról, elhagyta a vészvillogó visszajelző lámpáját (kisműszerfal), és megállt a töltésjelző lámpájánál.
Kegyetlenül ment az autó, ez saccra kb. 160km/h. :) :) :)

Szombaton átvehettem Szöcsytől a felújított Dellorto karbimat, ami gyönyörű lett, illetve a hozzá készült szívócsonkomat, amivel még lesz egy kevés meló. NAGYON KÖSZÖNÖM SZÖCSY!!!!

Hétfőn volt egy kisjavítás még, motorstabilizátor rúd csere, gáz visszahúzó rugó, stb.

KG @ . Fiat 126p . 6 fotó . Szólj hozzá!

2006.05.30. Kedd

Tegnap ismét mókás dolgokat vásároltam.

Köszi Dóri! :)

KG @ . Fiat 126p . 3 fotó . Szólj hozzá!

2006.05.29. Hétfő

Csütörtökön mókás hardicserés szerelést tartottunk a Váci úton. :) :)
Köszi mindenkinek, aki úgy tett, mintha segítene. ;)

Keddtől péntekig sikerült megint 2 telitank benzint elhasználni, vizes időben sajna literekkel többet fogyaszt az autóm. ;) ;)
Hétvégén ezért nem is használtam egy kilóméterre sem.
Cserébe viszont maradt pénzem, amit jól el is szórtam.

Csajossal, Gyulával, Lacival meg Csótival voltunk bontóban. A leendő fényezésre felkészülve rengeteg apróbb dolgot összeszedtem egy polskiból, ami ugyanabból a szériából volt, mint az enyém.

Utána Bazzal összekoccanva felmentünk Karcsibához, aki nagy örömünkre megint hozatott jó sok csudadolgot. Így most vannak hátsó-belső dobjaim, "erős" :) hardijaim, menesztőm, stb-stb.

Majd Baz bácsinál szelektáltuk ki a pincét, amelyből újabb kacatokat vihettem haza az otthoni kidobottak helyett. Köszi Baz! :)
(Ja, és nem aludtam, csak kamuztam.... :D :D )

És ha minden igaz, ma lesznek elegant ajtóim is. ;) ;) ;) ;)

KG @ . Fiat 126p . 5 fotó . Szólj hozzá!

2006.05.24. Szerda

Múlt hét végén egy kicsit bevásároltam a kiskocsihoz.

Lassan van egy teljes kacnim darabokban. :)

De beszéljenek a képek:

KG @ . Fiat 126p . 14 fotó . Szólj hozzá!

2006.05.06. Szombat

Most jutottam el odáig, hogy a múlt heti CH-s találkozó eredményéről beszámoljak:

 

KG @ . Fiat 126p . 2 fotó . Szólj hozzá!

2006.04.26. Szerda

A hétvégi szlalom eredménye egy elszakadt gázbovden, illetve egy letört ablaktörlő kapcsoló volt. :) Végülis nem mentem haza üres kézzel. :)
Illetve a "jó" olasz hardyt is ki kellett cserélni, mert már eléggé nyeklett (ránézésre 1 szebb indulást bírt volna).

Tegnap pedig visszahegesztettem Proexéknél a kipuvégemet, ami megsínylette az ültetett autó és a fekvőrendőrök harcát.

Illetve Faterommal megcsináltuk a vízrendszer 2.1 es változatát. Ahol bemegy a kacniba a rézcső, és csatlakozik előtte rá a gumi, ott rendszeresen ki akart repedni a gumicső, mivel ferdén találkoztak. Így oda most raktunk rézcsőből egy S kanyart, amivel várhatóan nyárig, az újracsövezésig ki fog tartani.

Örülök, mert most úgy érzem, újra van olyan állapotban az autóm, hogy el merjek vele indulni a pécsi talira, csak ki kell pucolni, meg le kell nyeljem a 10 lityós fogyasztást. :)

A másik fejlemény még, hogy megjöttek Svájcból az Abarth kulcstartók, gyönyörűek.

KG @ . Fiat 126p . 5 fotó . Szólj hozzá!

2006.04.21. Péntek

Nah, akkor elmesélem a zöldkártyám történetét:

Egyszer volt, hol nem volt egy zöldkarcsibácsi, akit telefonon fölhívtam, és elújságoltam neki, hogy nincs forgalmim, csak KF adatlapom, viszont kellene zöldkártya. Azt mondta lehetetlen. Jó, akkor gondoltam elmegyek az okmányirodára megcsináltatom végre a forgalmit, törzskönyvet (12 rongy), aztán megyek zöldkártyára.

De nem ment ilyen könnyen, mert postán kellett a pénzt befizetni, meg haza kellett menjek a régi törzskönyvért, illetve a rendszámért. Miután visszamentem a kedves néni közölte, hogy nekik kellene igazolás, hogy nem kell regadót fizessek, menjek el a vámhivatalba. Hiába mondtam, hogy a mellette ülő lány mondta a múltkor, hogy nem kell, azt mondta, így nem tudja megcsinálni. Oké, vámhivatalban jót kacagtak a magyar ügyintézésen, mondták, hogy adjak be kérelmet, és írnak valami papírt. Jó, mondom minél előbb kéne, mondták, 30 nap az átfutása.

Oké, akkor forgalmim mostanság nem lesz, elmentem egy másik zöldkarishoz, akit sikerült rábeszélni, hogy szeretne nekem kártyát csinálni.

Az alapjáratot átvarázsoltuk elfogadhatóra, de azt mondja fordulaton ömlik bele a benzin, mondom tudom, enyém.

Végülis nem csinálta meg.

Így végső elkeseredésemben 2 nagyon kedves Ismerősöm is felajánlotta, hogy segít, végülis tegnap sikerült is megoldani. A cégtől kb. 5 percre volt, elvittem a papírt, munkaidő után mentem érte, és kész is volt. :)

Ennyi. Tanulság: Tessék átépíteni, csináljunk mindent egyedivé, mert akkor megbénul a magyar ügyintézés!

A vége az lesz, hogy szarni is csak úgy mehetünk el, ha a wchez vezető mérnök által tervezett útvonalon rajta van az 5000 Ft-os okmánybélyeg, és tanusítjuk a gyártó által kiadott pecsétes műbizonylattal a csésze minőségét, és még akkor sem biztos, hogy a kiadott végtermék megfelel az Unio által meghatározott emissziós normáknak.

 

Tegnap este még megviccelt a kisautó. A vízcső leolvasztotta a venti kábeléről a zsugorcsövet, letestelt, és kiverte a biztit. A vizem meg csak melegedett szép lassan.

Illetve lefényképeltem a hétvégi kuplung maradékát. :)

KG @ . Fiat 126p . 3 fotó . Szólj hozzá!

2006.04.18. Kedd

Újabb mozgalmas hétvége telt el.  :)
Pénteken még este fél 11 kor a kisautót políroztam, aztán irány Maros, Csajosmotort összerakni.
Gyuláék szülei valószínűleg eszkimók, mert szeretnek 10 fok alatti hőmérsékletben aludni, de ez sem, meg a kutyus szájszaga sem rendített vissza minket Lacival, hogy segítsünk a szegény ifjaknak összeszögelni (el****ni) a motort. Majd jót fogunk kacagni a beindításkor, reméljük nem robban nagyot.  :)
Aztán még Zsótival megsimogattuk az én motoromon a szelepeket meg a karbit a nagyobb teljesítmény, kisebb fogyasztás (fontossági arány 99% vs. 1% az előbbi javára) reményében.  :)
Szombaton pedig ellátogattunk Tökölre egy kis
egy kis autógyilkolásra. Szlalomon az első kanyar után valami furcsát éreztem a kuplungon, de gondoltam nem lehet akkora gond, hogy ne tudjam a pályát teljesíteni.
Ez az elképzelésem még akkor sem dőlt meg, mikor nem vette a sebességeket, mivel motorSPORTról lévén szó, betoltam erőből kettesbe, azt úgyis szereti.  :)
A tervem sikerült, imádta a kettest, csak aztán elkezdett csúszni a kuplung, nem értem miért, pedig 3000 alá nem nagyon engedtem a fordulatot.  :)
Végülis elfüstölt a tárcsa, ferrodol kb. annyi helyen volt rajta, mint egy tárcsafék betéten.
Úgyhogy a lelkes segítők letoltak a pályáról, kölcsönkértem egy trailert, amire félig felállva kiszedtük a váltót.  :) Addigra Baz is megérkezett a használt, de az enyémhez képest "új" tárcsával, és lehetett összetolni a kochit. Ha már arra jártam beraktam az egyik olasz hárdyt is, mert nem látszott túl egészségesnek, ami bent volt.
A móka végeztével időben vissza tudtam állni a második körre. De akkor már vizes volt a pálya, és rutintalan voltam (előtte is), így az idő nem sikerült valami fényesen.
2 perc 50valahányat futottam, kb. 15 mp-el rosszabbat, mint a kategóriám helyezettjei, dehát nem vártam mást 3 el****ett, túlcsúszott kézifékes kanyar után.  :)
Az események lezárásaként még kiszaladtunk a Hungaroringre is gyorsulni, gondoltam ahhoz már nem kell nagyon megerőltetni magamat, csak a gázt nyomom.
Mivel az időmérő computerrel gondok voltak, fel sem került a táblára az időm, még jó, hogy Zsolti figyelte mennyit mentem. 12,8-at futottam, mint Baz 1 évvel ezelőtt.  :)
Erre azért is büszke voltam, mert a múltkori időmhöz képest javítottam, és bekerültem a döntőbe, de onnan már hamar kiszórtak, bár kis szerencsével még helyezést is kapok. Mindegy majd legközelebb már nem szerszámokkal, vízzel, emelőkkel telepakolt autóval indulok.  :)
Azért vicces volt Ford Focust, meg 1.4 Unot alázni. :)  
Úgyhogy ennyi történt.  :) Fateromnak, Baznak, Emesének, Sanyinak, Zsótinak meg akit még kihagytam, köszönöm a segítséget, nagyon hálás vagyok érte.
Ja, meg Gabenek köszönet az új ablakért.  :)

KG @ . Fiat 126p . 18 fotó . Szólj hozzá!

2006.04.13. Csütörtök

Tök jó, megjöttek Pécsről az olasz hardijaim.

Reménykedek benne, hogy azért lesz különbség a lengyel utángyártotthoz képest.

KG @ . Fiat 126p . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.04.06. Csütörtök

Gondoltam, végre egyszer időben beérek a gyárba. <img src="http://www.fiat126.hu/images/smiley/smile.gif">
Nem így lett.
A váci úti Tesco előtt figyelmes lettem valami csörgő hangra.
Mivel szándékomban állt kideríteni a hang forrását, ránéztem a műszerekre: benzin még van, rádió jó csatornán áll, és az index is villogott.  :) Hosszas kutatás eredményeképpen a vízhőfok mutatót is észrevettem, hogy kezd görbülni a felső holtpontnál (>130 C), na azzal a mozdulattal, ahogy odanéztem, már állítottam is le a motort.
Már megint szétugrott az a cső, ami a múltkor is, szar volt a bilincs rajta. Úgyhogy új bilincs felrak, vízzel feltölt, és mehetünk tovább.
Basszus, elég kemény, amit kibír nálam ez a motor. :) :) :) :)
KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2006.03.30. Csütörtök

A szombati nap egy kis szerelgetéssel telt, a takarításon kívül még felrakattam a használt új gumikat előre (köszi Peti), illetve megnéztem mit lehetne kezdeni a kézifékkel.

Vasárnapra sikerült egy tiszta, hibátlanul működő autóval megjelennem a Rakparti szlalompartyn, ahol a kategóriámban (nem széria, hátsókerekes autók 1600 cm3-ig) harmadik helyezett lettem.
Büszkeséggel töltött el, hogy meg lehetett mutatni a jónépnek, hogy azért a kispolski is tud valamit. :)

A képekért, bíztatásért köszi Rékának, Hentesnek, Baznak, Fateromnak, meg a többieknek! :)  

KG @ . Fiat 126p . 5 fotó . 1 komment

2006.03.16. Csütörtök

Végülis sikerült kijutni kedden a gyorsra. :)
A hétfői gátlókiszakadást Faterom orvosolta egy kb. 4 mm vastag vastömb segítségével, tehát most vastagabb, mint a gyári kb. 2-es lemez. Tök jól tart. Azóta minden bukkanóra odafigyelek, ezek a pesti utak oltári genyók. Örülhetnek a vidékiek, arra legalább normális utak vannak. Nyáron kacnizáskor tuti, hogy mindent megerősítetek.
Aztán elmentem Somáért, meg összeszedtük volna a Trabis kollégákat, de valaki okos ember észrevette, hogy vízcsíkot húz az autóm. :) Úgyhogy hiba keresése, vízleengedés, orvoslás, fetrengés, megfagyás, stb, és cirka másfél óra múlva folytathattuk az utunkat.
Fél 11 után értünk ki, de szerencsére még tudtunk egyet menni, amit úgy elcsesztem ahogy kell. Mivel a padlógázas indulásokat eddig hanyagoltam, nem tudtam, hogy milyen hosszan el tud pörögni a kerék.  :) Úgyhogy egy 13 másodperces időt sikerült futni, de lesz az még jobb is. :)

Jelenleg az is kb. olyan örömet okozott, hogy kivihettem a frissen épített autómat, mintha nyertem volna. :)

KG @ . Fiat 126p . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.03.10. Péntek

Tegnap este volt egy kis történés. :)

Baz szülinapját ünnepelvén kitaláltuk, hogy elrángatjuk valahová, ahol aztán meglepi őt az egész csapat (Csajos, Emese, Gyula, Laci, Sanyi, Soma, Zsóti). Az ürügy az volt, hogy lerobbantam, szétment a hardim.

Ameglepi jól sikerült, de hazafelé aztán a Kisautóm nem értette a dolgot, úgyhogy gondolta elereszti a hardit a másvilág felé, ha már így beszéltünk róla. :)
Ilyet se láttam még, valami nagyon erős anyagból lehetett, mert a gumi már rég szét volt menve benne, és egy hónapja koppant váltásnál. A vége az lett, hogy a belső kis csillagocska úgy kikalapálta magának belül a helyet, hogy már elért a csavarok menetéig, és ennek hatására mind a négy csavar meggörbülve kiszakadt a helyéről. :) :) :)
Nem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig bírja.

Úgyhogy a lányoknak-fiúknak köcönöm a segítséget, és bocsi, ha néha már nem vettem a lapot a mókákra. :)

Ja, és lila az ujjam, ahová rávágtam kalapáccsal, pedig még 2-őt, 3-at kellett volna ütni. :) :)

KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2006.02.16. Csütörtök

Tegnap Zsolti segítségével elkezdtük visszaalakítani mindennapi formájára a levizsgázott kisautómat.
Beraktuk hátulra a fóliás ablakot, fölé a kis spoilert, kiporszívóztam az utasteret, bekerült a mélyláda, és végre a jó kis kagylók. Már nagyon hiányoztak, bár elsőre alig fértem el bennük, viszont jó volt, hogy végre megint majdnem a padlón ülök. :)
Egy kis rendrakás mellett rászántam magam, hogy gőzborotvával lepucolom a sós-havas-saras undormányt Dönciről, az alját is végigtoltam, hogy ne rohadjon.

Kezdem újra otthonosan érezni magam benne. :)
Illetve elég erősen elkezdtem gondolkodni, hogyan lehetne megoldani a nyári kasztnizást, fényezést...

KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2006.02.14. Kedd

Történt egy kis előrelépés az autómmal kapcsolatban a hétvégén.
Gergőnek köszönhetően sikerült találni Ferodo fékpofákat (Startauto-nál lehet kapni), abból is a keményebbet vettem, amit aztán Gyula meg Zsolti segítségével be is raktunk a felszabályozott fékdobokkal együtt, egy ki légtelenítés, meg ilyesmi után a fék gond nélkül ment át tegnap a nehezített műszakin.
Tehát lehet ünnepelni, MEGVAN A MŰSZAKIM!!!!!  :) :) :) :)  , mostmár nem bánt a rendőrbácsi.
Neccesen működött, mert a múltkori "nagyonkedves" bajszos bácsi megint alánézett, aztán azt mondta a laprugóra, hogy nem cseréltük ki, pedig nagyon fent volt az eleje az autónak az előző állapothoz képest. Aztán "finoman" utaltunk rá, hogy ha műszakilag nem ért hozzá, akkor legalább azt tudná megállapítani, hogy az előrő rugó mosolygott és piros volt.
Végülis meglett, úgyhogy lassan intézhetem az új forgalmit, de az se lesz olcsó mulatság.
4 hónap alatt sikerült idáig eljutni, az nem is rossz.  :)

Hétvégén voltunk még AKH kupán is, tök jó volt csúszkálni a kisautóval. Szerintem infarktust is kaptam volna nagyon hamar, ha Bazt nem sikerül meggyőzni, hogy hozzuk ki a Poslkikat szlalomozni.  :)
És sikerült egy 3. helyes bronzérmet is gyűjteni, igaz, hogy nem sokon múlt. :)
Ui: Baz nagyon jól nyomta, csak szégyellős!!!!!!!!!

KG @ . Fiat 126p . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.02.06. Hétfő

Az autóm szerdán nem ment át a Dalmandi vizsgán, fékeknél volt némi eltérés az új fékpadon, de állítólag ez Polskinál természetes. Pedig csak fél éves a fékem.... A különbséget dobcserével megoldottuk, így sikerült végigmennie a vizsgacsarnokon, de egy rendkívül szimpatikus vizsgabiztos bácsi úgy döntött nem engedi át az ültetés miatt.

A kudarc kiheverése után, még Bakonybélből hazaérkezve kicseréltem a hátsó rugókat, meghegesztettük Faterommal a motorstabilizátort (amit a fékpadra felálláskor eltörtek a motor felütközése miatt).
Ma még laprugót kell cserélni, és felrakni az új fékdobot az ovál helyett (köszi Kistihy). Rugókért meg köszi Gyula!

Aztán ha minden jól megy, szerdán műszaki.

KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

2006.01.27. Péntek

Ahogy látom régen írtam ide. :)

Azóta a hűtőt teljesen beszereltük, és miután a motor fel sem szívta a vizet a sok levegő miatt, raktunk új feltöltő-és légtelenítő szelepeket. Most kb. 10 perc a légtelenítés, és egyedül is megoldható.
A hűtés nagyon jó lett 100 fok alatt stabilan megáll a vízhőfok úgy, hogy még nincs is felrakva a beömlős lökhárító, tehát 95%-ban zárva van a hűtő a menetszél elől.
Kis módosítás, finomítás után a karbit, gyújtásgondot is megoldottam, mostmár egész tűrhetően lehet használni az autót, de azért van még igazítani való rajta, viszont már így is nagyon megy. :)

Az elmúlt hetet Szekszárdon töltötte, de sajnos valami apróság miatt sosem jött össze a műszaki vizsgája, vagy az ültetés, ülések, vagy a teljesítményméréses papír hiánya buktatta meg.
Szegény most kis csúnyácska, se aluk, se fólia, majdnem natúr Polski, de még így is jól áll neki az ültetés.

A mai napon voltam reggel teljesítménymérésen, ami a KF-es engedélyes műszakihoz kell.Otthagytam 20 rongyot, meg a megelégedettségemet a motorral.
Sikerült nagynehezen a fals jegyzőkönyvet megkreáljuk, 28,8 lóerő, és egy kellemes 4100 fordulatnál lévő leszabályozás. Ennél szebbet el sem tudnának képzelni a KF-en.
Amúgy a rendes mérésnél 38 pacit teljesített az autó, tehát még van rajta mit finomítani bőven, hogy a 47-et megközelítse.
Bár meglepő volt, hogy a gyújtáselosztó nem volt lerögzítve, valszeg Szekszárdon a kedves szerelők a Co miatt eltekergették, és azért nincs most alapjáratom se.
Nem is gondoltam, hogy ennyit számít a gyújtás. Kb. 1mm-t tekertem arrébb az elosztón, és a 38-ból rögtön 19 paci lett. Durva.
Egy élmény volt, kb. 2 centi hiányzott, és leért volna a padnál a kipum.
Most nézem az adatokat. Még ilyen szar beállításnál is érdekesek:
Max. teljesítmény 38,3 LE 5640 U/min fordulatnál, ami 4-esben gyári 135/80 R12-es guminál 120,4 km/h.
Forgatónyomaték: 50,4 Nm. De nagyjából a 2500-5500-as tartományban is tudja közel ezt az értéket.
Max. fordulatszám: 5870 U/min -> 125,4 km/h
Mondjuk ahogy nézem, itt még nem volt teljesen üzemmeleg az autó, vízhőfok kb. 70 lehetett, olajhőfokot mérték: 75,0 Cfok.
Ja, és 2,5 lóerő veszett el amíg a motortól a teljesítmény elért a földig, tehát a keréken 35,8 lóerő volt mérhető.

Tehát van rajta mit javítani, de kezdésnek ennek is nagyon örülök, ha azt nézzük, még így is 160%-os a teljesítménynövekedés egy gyári ÚJ polskimotorhoz képest. :)

Hétfőn valószínűleg viszem újra vizsgáztatni Szekszárdra, addig állítok rajta, meg pótolom a gázbovdenről egy erős gyorsulás következtében letört darabot. :)

KG @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!