Polski Fiat 126p Bencepolski

Polski Fiat 126p 650E
Evjarat: 1987
Szin: Takonyzold
Km ora allas: 100k folott
Rovid sztori: Az autot 2013 oszen vettem Bence baratomtol. A jargany mindig is tetszett, mert a ritka 87-es szurkeszold fenyezes, a jo allapota es a tulajahoz fuzott kedves elmenyek megszepitettek az amugy mar nem tokeletes allapotban levo autot. Megvasarolni alapvetoen nem szerettem volna, hiszen akkor meg javaban rotta az utakat a patkany-polski, es nem akartam meg egy "szart". De Bencenek surgos eladasi szandeka, gondos uj gazda igenye, es gyozkodese vegulis eldontotte a dolgot.
A kocsi mar egy igenyesen felujitott, es finomitott motorral kerult hozzam szinte meg bejaratosan. (Csavarok galvanizalasa, szinterezes, Gaal tengely, 3mm-es hengerfej, tukrosre polirozott hajtokarok, stb.).
Garazslakokent kezdte, es egy ev utan jott elo, amikor a ratpolskinal raebredtem arra, hogy kiszakadt a futomu. Meg aznap Gyula segitsegevel egy fel delutan alatt mindennapi jarkalos polskit varazsoltunk belole, es ezt a szerepet azota is jol jatsza, termeszetesen csak szaraz idoben. :)
Egy Lengyel tura utan

Legfrissebb bejegyzések az autóról

Újabb barnulás, 2019 + pár bónusz kép

Érzésem alapján a statisztika, miszerint átlagosan 29 naponta születik új posztom, kicsit erős. Matematikailag ugyan kijöhet. :) Úgyhogy 1 év után jöjjön egy újabb bejegyzés ami rövid lesz, hiszen 2019 nem arról szólt, hogy sok időt töltöttem volna a garázsban. A karácsonyi szünetben ugyan pótoltam egy kicsit, íme ennek az eredménye:
Ott indult a történet, hogy behordtam a melegbe a barna kárpítokat, hogy a hideg miatt ne repedezzenek tovább. Ez olyan jól sikerült, hogy nekiálltam a feldolgozásuknak is. Amikor volt egy fél órám, akkor mentem a kis körömkefémmel és a szappanyos vízzel pucolni, néhol sajnos szikét és féktisztítót is kellett alkalmazni. Messze nem makulátlanok a műbőrök, ezt az élményt a pár szakadás és a kék színű fényezésnyomok sem növelték, de legalább látványos tisztulást tudtam produkálni. És ami még fontosabb, kevésbé sajnáltam szétvágni a ritka barna anyagokat a kocsiban lévő muzsika miatt.
Az ajtókárpitok alakításával hamar végeztem, az ülés formájú mélyláda viszont megfogott, és állt emiatt a projekt. Elfelejtettem ugyanis azt, hogy már a fekete verziónál sem véletlenül került kivágásra a hangszóró fölötti rész... Akkor is és most is reméltem, hogy a mélyhang intenzitása csökken csak akkor, ha meghagyom a műbőrt fölötte, de annak lég(nem)áteresztési képessége miatt az egy passzív membránként kezdett működni, és hiába a sok ragasztás, szivacsozás, elcseszett módon rezonált már kis hangerőn is. Nyeltem egyet, és agyaltam pár napot, de végül rászántam magam a metszésre, illetve nehezen ugyan, de szereztem barna hangszóróselymet. A véletlennek is köszönhetően a kivágott rész egyik oldalát nem vágtam fel, így a műbőr simán visszahajtható. Továbbá a sajnos elálló vágásoknál tud távozni a levegő, így csak nagy hangerőn okoz ez devianciát a hangban, tehát a hétköznapokban nem kell ezt a műbőrdarabot hajtogatnom, csak ha valami okból kifolyólag maxra járatnám a rendszert.
Véleményem szerint a koncepcióból kihoztam a házi módszerrel elérhető legjobbat, örömöm azért nem maradéktalan. A kárpítok színe is a napszívásnak, 40+ évnek, és a másik eresztésből származó szőnyeg, szintén másik műszerfal kárpit kombónak köszönhetően lényegesen eltérnek. Úgyhogy egyelőre még összeszokás fázisban vagyunk, de az összhatás tetszik. Már várom, hogy az időjárás engedje, hogy ne csak a garázsban parkolás állapotában nézegessem a művem. :)
KG @ . 17 fotó . 1 komment

Aluk, motor revízió, barnulás...2018

Közel egy éve tettem le az utolsó bejegyzést, így lássuk, hogy nézett ki a 2018 Bencepolski szemszögéből.
Az első megemlítendő történés, hogy végre felkerültek az ATS Pepperpot felnik. Több, mint 4 évet pihentettem őket, valami mindig hiányzott a felrakásukhoz. Leginkább a szabadidő, aminek a mennyiségén a család bővülése nem segített. :) De mivel az újévi fogadalmaim egyike ez volt, így csak kipréseltem magamból azt a szükséges munkát ami nagyon nem volt kevés.
Első kérdés a felületkezelés témaköre volt, sok opció felmerült a színes belsőtől elkezdve a perempolíron át egészen az esztergával telibehúzásig. Végül győzött az a tény, hogy a felniken még az x éves gyári fény volt, és ezt sajnáltam volna letúrni róla. Persze ez közel sem azt jelenti, hogy a legegyszerűbb megoldást választottam. :)
Kezdődött egy alapos pucolással, majd miután be lettek szerezve a megfelelő színű festékfilcek (köszi Zizi), jöhetett a lejavítgatása a festékhibáknak. Ezután a világ leggányabb feladata következett: a felnik kézi átpolírozása beleértve a lyukak belső peremét is. Naponta egy felnire voltam képes, de még így is kézfájás volt az eredménye. Utána waxot kapott, és kész volt maga az alu. Már csak gumi kellett rá, itt is volt sok opció, de végül a 145/60 R13 Maxxis lett a nyerő. Tehermentesítő gyűrűt esztergályos gyártott hozzá, és a 4x100 osztókör miatt mozgókúpos csavarokat szereztem be kerékőrrel együtt. Utóbbi mozgókúposban eléggé ritka.
A kerekek már komplettek voltak, mehetett volna fel a vasra egy előrehozott műszaki után, de mégis ráment egy egész nap a felszerelésükre, mert még pár dolgon alakítani kellett. Többek között a futómű geometriát is hozzá kellett igazítani elől, hiszen az ET13 miatt kénytelen voltam kis terpesztést adni elől is, hogy ne lógjon ki. A végeredmény viszont olyan lett, ahogy megálmodtam, és ez baromi jó érzés, azóta is csak nyálcsorgatva bámulom néha. Pont úgy ül, pont úgy mutat, ahogy akartam, nem ér bele sehol még megpakolva sem, pedig nagyon ki lett centizve. Egy műszeres futómű állítást azért kapott, hogy a hátulja is be legyen lőve, ne csak az eleje.
Ami még megemlítendő, az a motor rendberakása. Bár Bence anno tök jó kis erőművet rittyentett a gépbe, az már kb. 20-30 ezer km-rel ezelőtt volt, és érződött, hogy kezd fogyni a kraft belőle. Olajcsere ideje is közeledett, így rászántam egy fél napot, és átnézegettem mindent. Cseréltem a furulya és hengerfej tömítéseket, vezérműláncot, a gyári BIS lánc is meg tud nyúlni ezexerint. Olajat, szűrőket, illetve a vezérműtengelyt is egy másik utcai sportosra. Karbi rendberakva, egyéb apróságok, amik most nem jutnak eszembe. Az erő visszajött, bár nem üt olyan nagyot, mint az elején, talán ezt a sok Hondázás és motorozás miatt érzem, de kellemesebben autózható lett, így marad. :)
Hosszútávon is lepróbáltam, ami a nyáritalit jelenti, illetve egy lengyel kirándulást, aminek az első reggelén megcsináltam a hengerfej utánhúzást és a kapcsolódó műveleteket.
Ez az év ki is merült ennyiben köbö, jól üzemelt egyébként a vas, és úgy érzem most lett olyan, amilyennek lennie kell. :) Persze javítanivaló mindig lesz rajta, sőt megfontolandó hosszútávon egy lakat-fény, de az nem az elkövetkezendő 5 évben lesz, az tuti, mert hirtelen lett más, amivel foglalkozni kell, de az egyszer egy másik bejegyzés része lesz valamikor majd egyszer talán máskor... ;) Úgyhogy továbbra is büszkén és élvezettel döcögök Bencepolskival a pesti utakon. :)
KG @ . 30 fotó . 4 komment

Vettem vasat! Jah, nem. Lett gyerekem! :)

Az első és legfontosabb újdonság, hogy kisfiam született. Krisz szinte null kilométeres, még bejáratós, így sokat nyikorog, de lassan beolajozódnak a folyamatok.
Ő van most a középpontban, tehát jóformán semmi idő mostanában garázsolni, de legalább már megvan, hogy ki fogja örökölni a sok vasamat.
:)

Ezen kívül a többi dolog mostanában eltörpül, de azért csak röviden a mélygarázsos parkolóhelyről, hiszen azon kívül az autók üzemelnek stabilan.

-         - A parkolóhelyünk alatt kialakítottam egy remek tárolót. Erre nagy szükség volt, mert a lakásunkból kiszorított sokmindent az új gyerekszoba, illetve praktikus is, mert autóalkatrészek is férnek ám oda bőven. :)

-         - A tárolóhoz szerszámok kellettek, és itt elégeltem meg, hogy nincsenek rendes gépeim, így elkezdtem a kört egy fúróval és flexszel.

Plussz 1-2 kép még hozzájön a bloghoz. de az autók terén nemsoksemmi történ mostanában.

KG @ . 10 fotó . 1 komment

1 év távlatából

A Bencepolskin túl sok újítás nem történt az elmúlt évben, inkább találkozókon való részvételben lelte örömét. Azért pár apróságról tudok blogolni, ami inkább ilyen össze-vissza írás lesz, és nem is feltétlenül az autóhoz kapcsolódik.

-Teremgarázs:
Év végén jött az izgalom, hogy kiraknak a parkolóhelyemről a mélygarázsban, mert új tulaja lett. Az új tulaj persze szerette volna újra kiadni, persze nem annyiért, ami nekem kedvezett volna. Úgyhogy pár nap alatt lezavartunk egy olyan lépést, amin már régóta gondolkodtunk: Megszereztük az egyetlen parkolóhelyet a mélygarázsban, ahova nem állhatnak mellém 2016.12.30-án :)

-Síküveges fényszóró:
Polskihoz elkezdték ezt árulni Lengyelországban. Beszerlése igényel egy kis kreatívitást, de miután bent van, egész jól üzemel, fényeloszlása is használható. Külalakra még nem döntöttem el 100%-ig, hogy jobb, mint a gyári. Olyan érdekes, de nem úgy, mint a csúnya lányok arca. Lehet úgy leszek vele, mint a hátsó szélvédő légterelővel, fél évig használom, majd fél évre a garász sarkába kerül, majd ismét vissza. :)

-Akku:
Érett már a dolog, hiszen az 5 autómhoz volt 2 működő akksi. Exide Premium mellett döntöttem. Vizsgáztatásra ideiglenesen a sárgában szolgált, majd elfoglalta végső helyét a Bencepolskiban, hiszen azt használom a mindennapokban, meg a muzsika is abban van.

-Lengőkar csere:
Ez a legfrissebb dolog. Tudtam, hogy nincs szép állapotban a jobbos lengőkar, de szerencsére a múlt hétvégei Lengyeltali előtt átnéztem a kocsit, és akkor úgy gondoltam, hogy rögtönzött csere lesz belőle. Nem lett volna szerencsés így elindulni.
A tali amúgy szupcsika volt, és hazaérkezve kivételesen úgy rámoltam ki a kocsit, hogy látszódjon mi fért bele a szokásos szerszámokon, pótalkatrészeken túl. Mondjuk az kemény. :)

De beszéljenek a képek így vegyesen...
 

KG @ . 19 fotó . 3 komment

Kamera - Hulye vagy???? :)

Es akkor egy friss szereles, ami miatt igazabol nekialltam blogot irni a napokban, es ami miatt a cimben szereplo kerdest mostanaban tobbszor megkaptam. Hozzateszem, jogosan. :)
Regebben kipattant a fejembol az isteni szikra, de most valositottam meg e remekmuvet: kamerat a motorterbe! :)
Hogy minek? Mert elnok. :)
Amugy semmi ertelme sincs, mert ilyen felbontas mellett igazabol nem lehet latni, max annyit, hogy lecsuszott az egyik gyertyakabel, de akkor is vagany egy hosszu uton ranezni a motorra, es latni a gazkar mozgasat a pedal pumpalasakor. Tovabba izgi figyelni, mennyire mozog a motor 1-1 uthibanal. :) Asszem elgurult a gyogyszer. :)
Hogy mi kell hozza? Egy akarmilyen kijelzo, no meg egy tolatokamera ebay-rol ezernyolcert free shippinggel. :)
No, most lehet szidni, hogy nem vagyok normalis, de nekem tetszik. :) :) :) :)
KG @ . 5 fotó . 6 komment

Epitsunk zenet a Polskiba!

Melyladam, zenem volt regen, meg hangnyomas versenyen is indultam anno. Majd mikor a versenyauto (ami akkor meg nem volt az) szetszedodott, es belekezdtem a felujitasba, akkor eladtam mindent. Ezutan egy muzsikamentes idoszak kovetkezett, mondvan az auto hangjat kell hallani, de titkon igazabol tudtam, hogy nem szabad ujra belekezdeni a zeneepitesbe, mert ismerve magamat, akkor nincs megallas. Most x ev utan megis belekezdtem... A szokasos gyorsulo vonat effektus: eloszor csak egy kis radio, az eleg lesz. Utana 1-2 csipogo, majd a szigeteles, es vegul amit nagyon kerulni akartam, a lada. Ismet belefutottam a csapdaba, de most igenyesen probaltam csinalni, hat ez lett belole:
Vettem egy osregi felsokategorias JVC fejet, majd rengeteg referenciahallgatas utan egy Hertz 16.5-os komponens szettet.
Gyonyoruen szolt magas es kozep tartomanyban. Kezdett zavarni az auto hangja, igy halkabb kipufogo kerult fel (ami azota mar visszacserelodott). Ezutan a valto sipolasa zavarta meg a csendet, igy valtocsere kovetkezett. Hangsulyozom, a zene miatt. :)
Nem volt eleg, meg mindig nem, igy egy massziv hangszigeteles kerult be katranylapokkal es extra szivacsokkal.
Egesz jo lett, de a mely meg mindig hianyzott a repertoarbol. Na itt kezdodott az igazi szoporoller.
Mivel volt mar polskiban ladam, igy tudtam ez mivel jar: hatsoules=0, pakolni eselytelen hatra, folia az ablakra, hogy ne latszodjon, stb. Ugyhogy egy adag gondolkodas, es massziv utanaolvasas utan jott az otlet: megcsinalom uvegszalbol a hatso ules formajara. Aha. Remek otlet volt. :)
6 teli nap munka, es egy vagonnyi meregdraga mugyanta aran jott ossze, aminek a felet vagy foloslegesen ellocsoltam, vagy beszivtam, a maradekot meg lecsiszoltam flexszel. :) De persze ezt is telen erdemes kitalalni, amikor nem szarad a gyanta, igy kell talalni egy polski kasztnit, amit sutokent lehetett felfuteni 3 hosugarzoval annyira, hogy gozologjon a teteje. :)
Az eredmeny viszont olyan lett, amire buszke vagyok, praktikus, es a hangja maximalisan kielegiti az igenyemet, bar azert nem vagyok egy vajtfulu.

Persze az olvasni tudo autofeltoroknek megjegyeznem, hogy ebbol mar semmi nincs az autoban, reg volt, es eladtam mar a cuccokat. :)
KG @ . 27 fotó . 4 komment

2 es fel ev Bencepolskival

Ritkan blogolok. Ez nem ujdonsag, emiatt soxor meg is kaptam a kerdest, hogy mi ez a kocsi, amivel nap mint nap jarkalok. Hat ime egy osszefoglalo az elmult idoszakrol, ami nem volt esemenytelen egy olyan hasznalos autoval, amivel talan meg megeri foglalkozni.
Roviden Bence volt polskija, ami hozzam kerult immar lassan 3 eve. (Hosszabban az auto fooldalan.)
Az esemenyek pedig cimszavakban:
-jonehany talalkozo es lengyel tura
-kb. 20000 oromteli km
-szomoru talalkozas egy katyujelzo oszloppal
-felnik homokolasa es szinterezese, no meg uj gumik
-ATS Pepperpot fenik (felszerelesre varnak)
-komplett zene epitese es zajszigeteles
-fenyezesi hibak lejavitasa, polirozas
-uregvedelem
-kormanyosszekotok komplett csereje
-barna karpit es Bimarco
-Abarty olajtekno
-...es meg szamtalan dolog, de beszeljenek inkabb a kepek!

Folyt.kov. hamarosan...

KG @ . 15 fotó . Szólj hozzá!