2010.02.02. Kedd

Már egy hete megírtam a blogot, de vagy nem volt nálam a fényképezőgépem, vagy nem volt benne a memóriakártya, vagy nem volt net, vagy.... Most úgy néz ki, hogy minden kedvez hozzá, hogy végre publikáljam is. :)

Újra beindult a Polski projekt. :)
Illetékesekkel beszéltem, és február végére-március elejére össze kell állnia a vasnak, hogy az első gépkönyvezéseken részt vehessen.
Így most belehúztam, mert meló még van rajta bőven. Eddig apránként csordogált a munka patakja, de most megindult rendesen. :)
Amiket mostanában, vagy már kicsit régebben csinálgattam:
-Milán és Édesapám segítségével felraktuk a régebben vásárolt, gyári 850-es kipufogó dobot, amivel vizsgáztatni szeretném a kocsit. Sajnos a hátfal és a közdarab miatt a dobon és a leömlőn is kellett alakítani, illetve új konzolok kellettek neki. A felszerelés elkészült egy útvonalengedély alkalmával, és járkáltam is vele pár napot. Eredmény: Most nekem is skoda hangja van a vasnak IS. :) :) :) :) Viszont érdekes, hogy mennyire függ a kiputól a motor teljesítménye. Alacsony fordulaton kiegyensúlyozottabban, nyomatékosabban megy ezzel, viszont magas fordulaton ahol a régi dobbal megjött az ereje, ennek ott el is veszik. Most a 3-as már 80 körül sok neki, a nyitott dobbal pedig 120-ig nyugodt szívvel huzattam. :) Viszont lehet vele jelenleg nyugodtabban közlekedni. :) Illetve meg lehet maradni mellette a konzervdoboz hangú bódéban. :)
A kipu azóta már homokolva lett, és lefújtam hőálló feketével. Felszerelésre, vagyis a galvanizálósra vár, hogy a bilincsét is visszakapjam.
-Megkapta a karácsonyi ajándékát is a kocsi, egy ködlámpa pár volt a meglepi neki, Szőrnek köszönhetően. Sajnos annyira szarul áll rajta, és nem illik bele a képbe, hogy a Polskira ez nem fog felkerülni... :(
-Hétfőn elintéztem az Amatőr Versenyzői Licenszemet, amivel gépkönyveztethetem, és vezethetem majd hivatalosan a vasat. Elvileg postán érkezik majd.
-Gyuszi és egy fóliázott, lila Daewoo Tico segítségével beszereztük a hiányzó alkatrészeket a vashoz, egy OMP Eco ülést és egy poroltót. Utóbbinak az OMP tartóját már Szőr régebben megvette nekem Pécsett (köszi nekik :) ).
Az ülés kissé rizikósan alakult, ugyanis kb. 2 éve, mikor vettem az elsőt, akkor úgy voltam vele, hogy majd ráérek venni mégegyet a méregdrága székből. Az utóbbi hónapokban viszont mély aggodalom lett rajtam úrrá, ugyanis kiderült, hogy már nem gyártják, és hiába volt majdnem másfélszeres áron még 1-2 boltban, ott sem volt belőle fekete. Így 1 hónap értelmetlen keresés és hírdetés után eszembe jutott, hogy még nyár elején kaptam egy boltostól egy kevésbé húzós ajánlatot. Előkerestem a számát, és kiderült, hogy megvan még pont ugyanaz a "hokedli", és még olcsóbb is, mivel utolsó, és nem is lesz már több. Délután ott is voltunk érte. :)

Az üléseket tegnap bepróbáltam, de megakadtam, mert hiányzott néhány szájbatekert alátét. Vagyis nem hiányzott, hanem ezüst galván volt rajtuk, és mindenhol arany színű van az ülésnél. Úgyhogy csak ideiglenesen beraktam, beállítgattam őket. Meglepően minden passzolt, amit már előre kicentizgettem, befért az ülés, jó a sín hozzá, jó a felfogatás, ajtó is kellemesen be tud csukódni, stb. Egyedül a kézifék karon kellett állítatni egy keveset, hogy a kapcsolók is elérhetőek legyenek a két ülés között.
-Már régebben, de elkészültek az üvegszálas panelek is a kocsiba, úgymint a kardánalagút módosított borítása,hűtő körüli borítás, módosított hátsó műanyag kárpitok helyére készült elemek.
Egyedül az akkutakaró elemet kell még befejezni.
Üvegszálazásban sem vagyok király, így amatőr módszerekkel dolgoztam. A maszkolást és a formákat ragasztószalaggal oldottam meg, az üreges részeken átfeszítettem a szalagokat, így kaptam meg a felületet, amire felvittem az üvegszálat. A kardánalagútnál jobban gondban voltam, mert ott kellett egy normális szögletes formát is adni a műanyagnak. Itt gipszből formáztam ki a sablont. :)
A műgyanta elég szépen ragad, és ha megszárad, és nem volt azon a részen elválasztó anyag használva, akkor onnan már csak vésővel lehet eltávolítani. Ezért nagyon durván kellett figyelni, hogy ne b...szam össze a kocsit még véletlenül sem. Elég szépen sikerült körültekintően és tisztán dolgozni, így 1-2 rejtett zugban maradt csak ott a gyanta. Hibákat azért vétettem, mert nem figyeltem rá, hogy a bukókeretet sehol ne ölelje körbe a gyanta, így volt ahonnan csak vésővel jött le az anyag, de szerencsére a bódé fényezése nem sérült.
A formák elkészülése után nem csináltam sablont, meg elemeket külön, hanem a leemelt üvegszál formákból lett a végleges alkatrész. Hogy sima, és viszonylag egyenletes legyen a külső felülete, azt nagyon sok csiszolással és műgyanta ecseteléssel értem el. A végére már a seggem is szúrt az üvegszáltól. :) A külseje nem lett tökéletes, így a flockoltatáson gondolkodtam, csak féltem, hogy mennyire viszi el a felületi egyenetlenségeket. Elvetettem az ötletet, mikor ráakadtam olyan öntapadós fóliára, aminek plüss, szinte a flockolással teljesen megegyező a külseje. Ezt Rékával ragasztottuk fel némi hajszárítós segítséggel, közben tesztelgettük is, hogy a hőnek milyen hatása van rá, de komolyabb elváltozást nem mutatott, sőt az olvadás környékén még jobban tapadt az anyaghoz. :) Remélem tartós is lesz.
-Elkészültek a szőnyegek is a kocsiba. Hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, hogy gyári szőnyegből lesz a talpalávaló. Így előkapartam egy pár első szőnyeget, levágtam szegényeket méretre, kivágtam a cső helyét, és alapos pucolás után bekerültek a kocsiba.
-Felkerültek az ajtókárpitok is. Fekete, szövetes, elegant kárpitokat választottam, de a pucolás után még kellett egy keveset alakítani rajtuk. Varrtam hozzájuk ajtóbehúzókat, hiszen az ajtózsebek nem kerültek fel a cső miatt. Illetve a kötelező itinertartó is fölmászott a jobbos kárpitra.

-Beépítettem a kötelező vonószemeket a lakatoláskor kialakított helyükre, és elkezdtem felmatricázni a kocsit. Szigorúan csak a kötelező matricákat felragasztva.

-A visszapillantó tükör felfogatásának is készül a végleges formája. Sajna a gyári megoldás még véletlenül sem fér fel a bukókerettől, így új konstrukció kellett. Fémlemezből (ami a régi tetőm egy darabja volt :) :) :) ) készítettem egy bilincset, amihez a tükör hegesztve lesz némi merevítéssel, és az egész szerkezet lesz a bukócső első kapujára csavarozva. Reménykedek, hogy elég masszívra sikerül megalkotni, és nem fog menet közben rázkódni a tükör. Ha minden igaz, Milán ma fogja nekem meghegeszteni. :)
-Illetve Laceee bácsi is elkészült a motorháztetőm fényezésével, köszcsicske érte!

Felszerelése még addig várat magára, amíg mindent rendbe nem rakok a motortérben.

Aminek még el kell készülnie a vizsgáig:
-némi galvanizálás
-kipu felszerelése
-rozsdás hűtővíz lecserélése
-első lökhárító, rendszám végleges felszerelése
-ülések végső berakása, belső pucolás
-első csapágyak újrahúzása
-futómű ideiglenes hézagoló alátétek cseréje véglegesre
-alváz teljes letakarítása
-belső visszapillantó összehozása
-motorháztető felrakása, leszorítók, rendszám újra beállítása
-poroltó beszerelése
-mocskos papírok, kurva számlák, … engedélyek, műbizonylatok rendberakása, lefűzése
-kib..tt sok imádkozás :) > >


Az új mociháztető by Laceee Garázspakolás erejéig kiparkolva a hidegbe Szőnyegek+üvegszálas kardánalagút Ajtókárpit Behúzófül (alapanyagért köszi Baznak) Keveset használt 850-es kipu kissé rozsdásan Az autón kinézetre és hangra is szolíd Kb. 200km próbaút és megfelelő minősítés után várja a homokolást a szerszámosommal együtt A homokolás és a... ....hőálló fekete festés kifejezetten jót tett neki :) Már nagyon vártam :) Otthonosan MegPihenni :) Egy évvel régebbi, mint a párja Poroltócica Mindenki megtalálja a társát. :) Még az utólag felrakott hitelesítő matricák is... :D:D:D:D Próbálkozás a több menetszél érdekében Itt már minden szinterezve Reménykedtem, hogy ritka gyári alkatrészt találok De sajna a homokolás megmutatta, hogy... ...mégsem az. Előjött a hegesztési varrat... :( Az AVH már a Nyilas párt tagja Talán a vonószemet jelöli? :) :) Áramírtó ikon Székpróba Nagyon csípte a szememet, hogy eddig nem egyforma volt. Rékának köszi a kölcsönszékért! Amely így volt ideiglenesen felfogatva. :) A mostani tartó már korrektebb. :) Itinertartó nélkül nem versenyautó a versenyautó :) A visszatekintő jelenlegi állása Öreg szerszámosdoboz homok/szinter után Közben a szobámban is gyűlnek a frissen vásárolt hülyeségek... :) Pedig már a vitrinbe se fér semmi. :) Barátaim karácsonyi ajándékai :) :) :) (Bazék türcsije a fotózáskor még nem készült el) Rékától kaptam, és én raktam össze :) Gyuláéknak köszönhetően van saját kártyanaptáram is :) Aranyárban mért miniatűr régiségek És aminél megfogadtam ismét, hogy.... ...SOHA TÖBBET NEM VATERÁZOM!!!!!!!!! :) Mert mindig valami baromságot megveszek. :) :)

Kommentek

Marczin Róbert

Asztapicsa!
Drukkolok tesó!
Szép a szekér, név nem kell rá? ;)
És Rékának nem lesz kényelmetlen a két porral oltó?? :D > ;) D

hollo

:D :D :D :D :D

Marczin Róbert

"Holnap majd belógatom a rendszám alá a kukacomat, és ha elfér alatta, akkor megvan a 30 centi. "
Ennél a makettnél lehet esélyed, de ne feledd, a maketteknél, és tükrökben a dolgok nem a valódi méretüket mutatják. ;) :) :D :c) :P : o) > ;)

THONY

Montam, hogy szólj ha kell segítség a gyantázáshoz vagy ha más nem kaptál volna leválaztót egy üveggel:(

Grosso

:D Alakulgat a gép! Gratula hozzá!

A piros-fehér vaterás autó ismerõs, nekem is olyanom van :D :D :D

Laceeee

Jól van alakul az autó mint púpos gyerek a prés alatt! :) :)
Marczin Róbert #41245:
Ha a 170cm mély aknában hanyatt fekve is eléri a rendszámot akkor az mit jelent? :O :D :D

KG

Marczin Róbert #41239:
Köszi! Szükség lesz rá.
Bár a gépkönyv részére ígéretet kaptam, hogy mindent megoldunk...

Köszi, van már neve: Dönci. :D :D :D :D :D :D
Név nem hiszem, hogy kötelezõ. Egyelõre még nem akarom túl feltûnõre csinálni a vasat, de idõvel majd fel fognak kerülni az általad készített matrincák, nincs elfelejtve. :)

Marczin Róbert #41245:
Maketthoz nem rakom közel, mert összeroppanna a kisautó. :D :D :D :D

THONY #41246:
Az üvegszálas cuccok már nagyon régen készültek, kb. utána beszéltünk még errõl. De majd ha összefutunk, akkor kikérem a tanácsodat, hogy hogyan lehet szépen megoldani 1-2 dolgot. A mostani cuccokkal maximálisan elégedett vagyok. :)

Grosso #41255:
Köszicske!

Nem eladó/cserélhetõ? :) :D :D :D :D :D

Laceeee #41256:
Jah, hidd el, nem az az ember vagyok, aki nem fejez be valamit. :) Meglesz ez, csak lassan. :) Pont ma járok 3 év+1hónapnál. :D :D :D :D :D :D

hollo #41242:
:)

Grosso

KG #41259:
5/ Neeeem! Én is összeteszem kezem-lábam, hogy van ilyenem :D

Marczin Róbert

Grosso #41260:
Látod! Ennyiben különböztök KG-val, mert õ meg szétvetette kezét, de leginkább lábát, és..... hogy legyen egy ilyen makettje. :D :D :D :D :D :D :D :D

KG #41259:
Hát ha nem akarod feltünõre, akkor a mászókát színtelenre kellett volna fényezned benne. :D :D :D :D :D :D

obrotka gyula

Miért maradtak meg a hátfalon amúgy a likak?

Amúgy tényleg nem sok újdonságot tartogatott számomra a post. :) :) :)

Szurkolok, hogy végre legálisan használhasd a szarodat. :)

Soma22

Hajrá Cicca, nincs sok hátra :)

Buszos Petya

A salgópolcos üléskonzol odabasz. :D :D A' üvegszálas izéról tehetnél fel még több fotttót, mert érdekel. Gépkönyv-ügyben meg drukkolok!

Laceeee #41256: Az azt jelenti tesó, hogy lepottyant a rendszámod. ;) > ;) :D :D

Grosso

Marczin Róbert #41265:
1/ Aztapicsa!!! Ez ütött! De valahogy ilyesmire számítottam Tõled :D Te ismered már AZT az oldalát is :D Persze Neked is csak mesélték... : o) :D

KG

Marczin Róbert #41265:
A mászóka miatt lett fóliázva az ablak, csak valaki túl világosra csináltatta. :D :D :D :D :D :D :D

obrotka gyula #41266:
A régi hátfalon asszem be lett foltozva majdnem minden lik, de ennél már valahogy az eredetiség jegyében megtartottam õket.
Jah, meg ugye ez a hátfal még nem járt lakatosnál, én meg hegeszteni nem tudok. :) http://garageblog.net/blog/kg/6302

Köszicske!

Soma22 #41270:
Jah, sok van még elõre. :( :) :) :)

Buszos Petya #41274:
Köszi! :)
Üvegszálas geccccókról majd fotózok még, de valahogy olyan elevenek, soha nem sikerült õket megörökíteni, pedig már 1000x akartam. :)

Grosso #41260:
:)

obrotka gyula

KG #41288:
86-osokon nem volt lik. :) :) Ha gondolod, adok kölcsön két darab ötvenest, állítólag azok jók a likakba. :) :) :) :) :) :) :)

baz

Szurkolunk! Kitartas! Kell segiteni szoljal! :) :)
Meg mindig irigyellek! :)

KG

obrotka gyula #41295:
De volt lik gyárilag. http://www.garageblog.net/image.php?image=12590&full=1&h=1024&src=
Úgyhogy nem kell a pénzed! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

baz #41302:
Nincs mire! :)
Köszike! Segítséget lehet, hogy igényelek majd ha gépkönyvre kell menni.

obrotka gyula

KG #41310:
Nehezen hihetõ, hogy ez a kocsi full gyári. :) :) :) :) :) :) :)

Laceeee

obrotka gyula #41338:
pedig OT vizsgán simán átmenne :D

Buszos Petya

Laceeee #41362:
A korhû tuning nem kizáró ok. :D :D :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!